budyniowe ciasteczka KASZTANY


Kasztan znaleziony po drodze z przedszkola stał się inspiracją do upieczenia ciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki. 

Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa. A z doświadczenia wiem, że dzieciaki uwielbiają bawić się w kuchni a to co same ugotują smakuje im najbardziej. 

Składniki na około 70 ciasteczek:
  •  420 g mąki
  • 280 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, zimne posiekane masło, cukier puder i proszek budyniowy. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać kawałek (wielkości mniej więcej 1/5 całości) i wmieszać do niego cynamon. Pozostałe ciasto połączyć z kakao. 

Z kakaowego ciasta lepić kulki wielkości kasztana. Z cynamonowego ciasta ulepić tyle małych kuleczek ile mamy ciemnych ciastek. Jasne kuleczki przyklejać na ciemne i lekko spłaszczać. 
Ciastka układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Przed pieczeniem wstawić ciasteczka do lodówki na godzinę- muszę się schłodzić przed pieczeniem, żeby się nie rozlały w piekarniku. 

Schłodzone ciasteczka wstawić do pieca nagrzanego do 200*C i piec około 12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz