Kasztan znaleziony po drodze z przedszkola stał się inspiracją do upieczenia ciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki.
Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa. A z doświadczenia wiem, że dzieciaki uwielbiają bawić się w kuchni a to co same ugotują smakuje im najbardziej.
Składniki na około 70 ciasteczek:
- 420 g mąki
- 280 g masła
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Z kakaowego ciasta lepić kulki wielkości kasztana. Z cynamonowego ciasta ulepić tyle małych kuleczek ile mamy ciemnych ciastek. Jasne kuleczki przyklejać na ciemne i lekko spłaszczać.
Ciastka układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem wstawić ciasteczka do lodówki na godzinę- muszę się schłodzić przed pieczeniem, żeby się nie rozlały w piekarniku.
Schłodzone ciasteczka wstawić do pieca nagrzanego do 200*C i piec około 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz