gruszkowe z ciasteczkową kruszonką


 Proste domowe ciasto, którego nie może zabraknąć jesienią. Jeśli użyjecie soczystych aromatycznych gruszek to gwarantuję, że zachwycicie się jego smakiem. Kruszonka dzięki dodatkowi ciastek ma niepowtarzalny smak, tak jak "stokłoski ",  ciastka mojego dzieciństwa. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 225 g masła
  • 225 g mąki
  • 225 g cukru  pudru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
 na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 4 herbatniki Stokłoski (od Cukry Nyskie)
  • łyżka drobnych wiórek kokosowych 
  • duża szczypta soli
dodatkowo:
  • 5-6 miękkich słodkich gruszek
  • 2 łyżeczki cynamonu
 Miękkie masło rozetrzeć. Następnie ucierając dodać cukier puder a kiedy masa będzie puszysta wbijać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ciasta, dodać sól i mleko. Zmiksować krótko ale dokładnie. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cynamonem. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. 


Herbatniki pokruszyć na mąkę. Wymieszać z masłem, kokosem i solą. Posypać wierzch ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Dla mnie bomba! Do tej pory robiłam takie ciasta, ale albo z jabłkami, albo truskawkami. Jeżeli chodzi o połączenie z gruszkami to niestety nie miałam okazji ;)

    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń