Proste domowe ciasto, którego nie może zabraknąć jesienią. Jeśli użyjecie soczystych aromatycznych gruszek to gwarantuję, że zachwycicie się jego smakiem. Kruszonka dzięki dodatkowi ciastek ma niepowtarzalny smak, tak jak "stokłoski ", ciastka mojego dzieciństwa.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
- 225 g masła
- 225 g mąki
- 225 g cukru pudru
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 4 herbatniki Stokłoski (od Cukry Nyskie)
- łyżka drobnych wiórek kokosowych
- duża szczypta soli
- 5-6 miękkich słodkich gruszek
- 2 łyżeczki cynamonu
Herbatniki pokruszyć na mąkę. Wymieszać z masłem, kokosem i solą. Posypać wierzch ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dla mnie bomba! Do tej pory robiłam takie ciasta, ale albo z jabłkami, albo truskawkami. Jeżeli chodzi o połączenie z gruszkami to niestety nie miałam okazji ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.