Połączenie cappuccino i malin to jedno z moich ulubionych. W tym cieście sprawdziło się idealnie, bo nie było za słodkie a za to lekkie, dzięki czemu można było pozwolić sobie na dokładkę.
Przygotowanie tego ciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- duża paczka herbatników
- 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g)
- 330 ml śmietanki kremówki
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku)
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1,5 szklanki malin
Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki.
Pysznosci
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej ; )
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuń