ciasto malinowe cappuccino (bez pieczenia)


Połączenie cappuccino i malin to jedno z moich ulubionych. W tym cieście sprawdziło się idealnie, bo nie było za słodkie a za to lekkie, dzięki czemu można było pozwolić sobie na dokładkę. 
Przygotowanie tego ciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • duża paczka herbatników
  • 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g)
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1,5 szklanki malin
Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki. 

3 komentarze: