Ten piernik jest mega aromatyczny! Oprócz domowej przyprawy korzennej smak zawdzięcza duszonym jabłkom z cynamonem i grzańcowi, który choć wydaje się niecodziennym składnikiem piernika robi tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało...
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki)
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru + 1 łyżka
- 1 łyżka przyprawy korzennej do grzańca
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka
Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną.
Białka ubić na sztywno. Żółtka dodać do wystudzonej masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Ja ostatnio też miałam ochotę dosypać korzennych przypraw do ciasta z jabłkami. Czyżby to oznaka zbliżającej się jesieni? Nie mniej Twoją wersję piernika zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSama nazwa sugeruje, że jest to idealne połączenie moich 3 ulubionych składników :D idzie do zakładek
OdpowiedzUsuńCudowne. Po prostu CUDOWNE! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Cedra.
Dzień dobry. Pierwszy raz robiłam ten piernik i mam pytanie . Nie urósł mi tak jak powinien i jest mokry w środku. Co mogłam zrobić źle ? Czy piernik wyciąga Pani odeazybpo wyłączeniu piekarnika czy stygnie on w środku piekarnika ?
OdpowiedzUsuń