piernik na grzanym winie ( z jabłkami)



Ten piernik jest mega aromatyczny! Oprócz domowej przyprawy korzennej smak zawdzięcza duszonym jabłkom z cynamonem i grzańcowi, który choć wydaje się niecodziennym składnikiem piernika robi tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało...

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki)
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do grzańca
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną. 

Białka ubić na sztywno. Żółtka dodać do wystudzonej masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek. 

Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem. 

Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady. 

4 komentarze:

  1. Ja ostatnio też miałam ochotę dosypać korzennych przypraw do ciasta z jabłkami. Czyżby to oznaka zbliżającej się jesieni? Nie mniej Twoją wersję piernika zapisuję i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa sugeruje, że jest to idealne połączenie moich 3 ulubionych składników :D idzie do zakładek

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne. Po prostu CUDOWNE! Dziękuję.
    Pozdrawiam.
    Cedra.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Pierwszy raz robiłam ten piernik i mam pytanie . Nie urósł mi tak jak powinien i jest mokry w środku. Co mogłam zrobić źle ? Czy piernik wyciąga Pani odeazybpo wyłączeniu piekarnika czy stygnie on w środku piekarnika ?

    OdpowiedzUsuń