Szybkie i niedrogie ciasto z jabłkami i cynamonem. I choć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 3/4 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
- 100 g startych orzechów włoskich
Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka i zalać szklanką wody. Dodać dwie łyżki cukru i dusić aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozmieszać. Odstawić.
Budynie rozmieszać z cukrem, łyżeczką cynamonu i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić.
Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto 3/4 kremu, warstwę herbatników i pozostały krem. Za pomocą siteczka górę ciasta posypać cynamonem a następnie pokryć orzechami.
Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na następny dzień.
Pysznie wygląda i z pewnością sprawdzi się równie dobrze w jesień!
OdpowiedzUsuń