jabłecznik drożdżowy ze śmietaną



Do codziennej herbatki lubimy ciasta proste, te bardziej bogate zostawiam na weekend i szczególne okazje. A drożdżowe dobre jest i na co dzień i od święta. To z  dodatkiem śmietany było wilgotne i długo świeże. Upiekłam je z grubą warstwą jabłek. Zjedliśmy je jako drożdżówkę na śniadanie z kakao.

*foremka 25 *34 cm
Składniki:

  • 750 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g stopionego masła
  • szczypta soli
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżka cukru
  • 1 opakowanie kisielu jabłkowego
  • 1 opakowanie cytrynowej galaretki
  • szczypta cynamonu
Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną rosnąć wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, śmietanę i sól. Wlać pozostałe mleko i wyrabiać ciasto, po chwili wlewając masło. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na trzy kwadranse. W tym czasie przygotować masę jabłkową. 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 40 minut. 
Po upieczeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. 

1 komentarz: