piernik z figami i kajmakiem



Potraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? Ja nie. Co jak co ale obok murzynka nie przejdę obojętnie. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato.   

Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda, bo jest przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru. 

*keksówka  25*10cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 8 łyżek wody
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury z figi (używam z firmy Stovit)
  • 2 łyżki kajmaku lub masy krówkowej
  • kilka suszonych moreli
  • łyżka orzechów włoskich

Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. 

Mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.

 Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować konfiturą z figi i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posmarować kajmakiem. Morele i orzechy posiekać i posypać po górze ciasta. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz