Potraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? Ja nie. Co jak co ale obok murzynka nie przejdę obojętnie. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato.
Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda, bo jest przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru.
*keksówka 25*10cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 3 duże łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do piernika
- 8 łyżek wody
dodatkowo:
- słoiczek konfitury z figi (używam z firmy Stovit)
- 2 łyżki kajmaku lub masy krówkowej
- kilka suszonych moreli
- łyżka orzechów włoskich
Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka.
Mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować konfiturą z figi i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posmarować kajmakiem. Morele i orzechy posiekać i posypać po górze ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz