serowe frykadelki


Dla odmiany od zwykłych kotlecików mielonych zrobiłam moim dzieciakom takie serowe frykadelki. Konsystencją wyszły bardzo podobnie do nuggetsów z McDonalda. Serek jest wyraźnie wyczuwalny, przez co nie smakują jak zwykłe mielone. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g serka topionego bez dodatków
  • 3 kromki weka
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  •  bułka tarta
  • olej do smażenia
Mięso rozdrobnić blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor. 

1 komentarz:

  1. Brzmi dobrze! Na dzisiaj obiad mam już zaplanowany, ale jutro... Myślę, że się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń