Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy




Dzisiaj z łatwością zauważymy, że powstaje coraz więcej typowych polskich restauracji, zaś szefowie kuchni czerpią często inspirację z tradycyjnej polskiej kuchni. Czemu się tak dzieje? Czy nasza kuchnia naprawdę jest tak dobra?





Polska kuchnia a inne narody
Jeszcze w ubiegłym tysiącleciu panował powszechny pogląd, że polska kuchnia jest kiepska, ma dużo mąki i tłuszczu, na pewno nie jest zdrowa. Dzisiaj jednakże zmieniamy ten typ myślenia. Dlaczego? Otóż wszyscy na świecie coraz częściej podróżują. My jako Polacy wyjeżdżamy do bardzo już odległych krain i z drugiej strony - coraz więcej turystów odwiedza nasz kraj. Jaki jest efekt tych wzajemnych odwiedzin?
Oprócz oczywiście możliwości poznania kultury, odkrywamy także, e nasza kuchnia naprawdę się wyróżnia. Spostrzegamy, że niektóre nasze potrawy są absolutnie wyjątkowe w skali świata i że rzeczy, które jemy na co dzień i uważamy za dość normalne mogą wprawić w zdumienie obcokrajowca. Odkrywamy także, że wcale nie jest tak, że nasza prawdziwa tradycyjna kuchnia jest bardzo niezdrowa i w drugą stronę - upada mit, że wszystkie kraje basenu Morza Śródziemnego odżywiają się świetnie.

Tradycyjna kuchnia polska - zadziwiające potrawy
Które nasze potrawy są tak bardzo wyjątkowe?
1) Chleb - co prawda nie jest to potrawa, niemniej jednak u nas spożywanie chleba jest codziennością, a sam chleb wyrabiany jest w wielu przeróżnych odmianach np. łódzki żulik czy wiele razowych chlebów. Ponadto bardzo dużą uwagę przywiązujemy do jakości wyrobu chleba.
2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach.
3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać!
4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw.
5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma!
6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach!
7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów.
8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski.

Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie
Jak zatem widać mamy naprawdę wiele ciekawych potraw, które nawet znani restauratorzy doceniają. Warto jeszcze dodać, że w Polsce bardzo silnie rozwinięte są folklorystyczne ozdoby. Co więcej - można je wykonać w wersji bardzo eleganckiej i stylowej, znakomicie pasującej nawet do wykwintnej restauracji. Takie dodatki z daniem tworzą wspaniałą kompozycję!
Jak zatem widać - mamy się czym chwalić. To oczywiście nie oznacza, że podczas podróży mamy nie próbować nowych potraw! Warto poznawać kuchnie innych krajów a w zamian oferować im naszą tradycyjną kuchnię polską!

Artykuł został przygotowany przy współpracy z Quadrille

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz