Gotowanie z dziećmi to super sprawa i super zabawa! I dwa razy więcej sprzątania, ale to się wytnie:) Moje dzieciaki chętnie rządzą ze mną w kuchni i za każdym razem uczą się czegoś nowego.
Tym razem na cel poszły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne.
- 2 banany
- 180 g mąki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 120 ml mleka
- 14 ciasteczek Markizy od Cukry Nyskie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- lukier+ posypki cukrowe
Przygotować foremki do pieczenia muffinek (papierowe lub silikonowe). Na dnie każdej położyć po jednym ciasteczku.
Masło roztopić i wystudzić. Banany obrać, zblendować na mus.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiać.
W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre: banany, jajka, mleko, masło. W osobnej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę z dodatkami i cukier.
Składniki suche i mikre wymieszać razem za pomocą trzepaczki, nie miksować.
Do foremek nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Wystudzić.
Wystudzone babeczki udekorować lukrem i posypkami.
Smacznego :)
fajne, kreatywne babeczki :)
OdpowiedzUsuń