babeczki z markizami - gotowanie z dziećmi


Gotowanie z dziećmi to super sprawa i super zabawa! I dwa razy więcej sprzątania, ale to się wytnie:) Moje dzieciaki chętnie rządzą ze mną w kuchni i za każdym razem uczą się czegoś nowego.
Tym razem na cel poszły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne.

Składniki na 14 sztuk:

  • 2 banany 
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 120 ml mleka
  • 14 ciasteczek Markizy od Cukry Nyskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli
  • lukier+ posypki cukrowe


Przygotować foremki do pieczenia muffinek (papierowe lub silikonowe). Na dnie każdej położyć po jednym ciasteczku. 











Masło roztopić i wystudzić. Banany obrać, zblendować na mus. 








Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiać. 









W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre: banany, jajka, mleko, masło. W osobnej misce wymieszać składniki suche:  przesianą mąkę z dodatkami i cukier.










 Składniki suche i mikre wymieszać razem za pomocą trzepaczki, nie miksować. 
Do foremek nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Wystudzić. 


Wystudzone babeczki udekorować lukrem  i posypkami. 











Smacznego :)

1 komentarz: