ananasowiec




Wyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:)             

Składniki:
na biszkopt:


  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wystudzonej słodkiej  herbaty

na krem:

  • puszka ananasa w syropie (owoc i sok)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • banan
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej


na płytę kokosową:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g kokosu 


Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej  i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, nasączyć herbatą. 


Ananasa odsączyć. Sok uzupełnić zimną wodą tak, aby w sumie było 500 ml. Część odlać, rozmieszać budyń, mąkę i cukier, resztę zagotować. Ugotować budyń, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia, mieszając co chwilę. Masło utrzeć do miękkości, następnie ucierając dodawać zimny budyń. Ananasa, banana i czekoladę drobno pokroić, wmieszać do kremu. `Krem rozsmarować na biszkopcie.


Białka ubić z solą i pudrem na sztywno. Dodać kokos, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 10 minut w 170*C, a później przez około 20 minut w 150*C. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier, przełożyć na krem, docisnąć. Przechowywać w lodówce. 



1 komentarz: