Ciacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopty:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek oleju
- łyżka kakao
- herbata do nasączenia
na mus czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 160 g czekolady deserowej
dodatkowo:
- 3 banany
- 2 opakowanie galaretki bananowej
- 4 łyżki nutelli
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Większą połowę ciasta przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut.
Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać na przemian łyżką ciasto jasne i ciemne. Upiec w 180*C przez około 30 minut.
Oba ciasta wystudzić, można upiec je dzień wcześniej.
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić.
Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce w której się piekł (wyścielić ją papierem). Na biszkopcie rozsmarować nutellę i ułożyć pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch ciasta. Zamknąć je w szczelnym pojemniku i chłodzić w lodówce przed podaniem przez co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz