piernik z mąką żytnią



Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:

  • 300 ml miodu 
  • 400 g mąki żytniej razowej
  • 130 g mąki pszennej
  • opakowanie przyprawy korzennej 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wódki
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
dodatkowo:
  • słoiczek twardej marmolady
  • lukier
Mąki wymieszać, wsypać do rondla i powoli prażyć na małym ogniu co chwila mieszając aż zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia. 
Miód i masło podgrzać. Wlać do gorącej mąki. Wbić jajka, wlać sodę wymieszaną z mlekiem i wódkę. Zmiksować ciasto a następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w 170*C przez około 10 minut. Wystudzone ciasto przełożyć marmoladą i polać lukrem. 
Najlepiej odstawić ciasto na dzień lub dwa, żeby zmiękło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz