Zauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:)
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 2 paczki herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- puszka kajmaku
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 kostki mlecznej czekolady
Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Gorący wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić, żeby ostygło. W tym czasie galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku.
Na herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać posiekane śliwki i rozsmarować krem na cieście. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i pokryć odłożoną bitą śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz