kajmakowiec ze śliwką


Zauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:)

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 2 paczki herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 150 g masła
  • puszka kajmaku
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 kostki mlecznej czekolady
Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia.  Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Gorący wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić, żeby ostygło.  W tym czasie galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku.

 Na herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać posiekane śliwki i rozsmarować krem na cieście. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i pokryć odłożoną bitą śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz