szarlotek - jabłecznik z serem na zimno



To ciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko.

*mała foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki:
na biszkopt:


  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
  • 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka)
  • 2 duże jabłka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
na wierzch:
  • 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej 
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej  i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. 

Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. 

Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki aby stężało. 

Na wierzchu ułożyć ciastka i zalać galaretką. Schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz