To ciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko.
*mała foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
- 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka)
- 2 duże jabłka
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
na wierzch:
- 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.
Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną.
Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt.
Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki aby stężało.
Na wierzchu ułożyć ciastka i zalać galaretką. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz