orzechowy oszukaniec


To ciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha!

*foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki:
na kruszonkę:

  • 300 g mąki
  • 200 g  zimnego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  •  łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
na masę jogurtową:
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • duży kubek jogurtu greckiego
  • duży kubek śmietany 18%
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
Składniki kruszonki umieścić w misce i rozdrabniać palcami tak, żeby nie powstało jednolite ciasto ale grudki. Wstawić do lodówki na kwadrans. 

W tym czasie przygotować masę: śmietanę i jogurty wymieszać. Dodać budynie i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier nadal ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową. 

Kruszonkę wyjąć z lodówki, podzielić na połowę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę kruszonki, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wylać masę sernikową na spód i posypać resztą kruszonki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny w 180*C. 
Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku aż do wystygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz