To ciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha!
*foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki:
na kruszonkę:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 200 g cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 żółtka
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
na masę jogurtową:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- duży kubek jogurtu greckiego
- duży kubek śmietany 18%
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Składniki kruszonki umieścić w misce i rozdrabniać palcami tak, żeby nie powstało jednolite ciasto ale grudki. Wstawić do lodówki na kwadrans.
W tym czasie przygotować masę: śmietanę i jogurty wymieszać. Dodać budynie i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier nadal ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
Kruszonkę wyjąć z lodówki, podzielić na połowę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę kruszonki, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wylać masę sernikową na spód i posypać resztą kruszonki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny w 180*C.
Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku aż do wystygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz