Pączki w Tłusty Czwartek to obowiązkowy przysmak, jaki powinien znaleźć się w każdym domu. Samodzielne przygotowanie pączków zajmuje sporo czasu, jednak nie jest tak trudne, jakby mogło się wydawać. Dodatkowo zrobienie ich samemu daje mnóstwo satysfakcji.
Przepis na pączki
Lekkie i puszyste ciasto jest możliwe również w warunkach domowych. Pachnące, zgrabne i przede wszystkim pyszne pączki powstaną tylko z połączenia najlepszych składników oraz w wyniku skorzystania ze sprawdzonego przepisu.
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 8 łyżek masła
- szczypta soli
- powidła śliwkowe od Herbapolu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, połowę cukru, skruszyć drożdże, wlać połowę mleka o ciepłej, ale nie gorącej temperaturze, wymieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Miskę można przykryć bawełniana ściereczką.
Następnie w pozostałym mleku roztopić masło. Gdy ostygnie wymieszać z jajkami, szczyptą soli i resztą cukru. Wlać do rozczynu o odstawić do wyrośnięcia.
Po godzinie podzielić ciasto na 12 części. Każdą z nich spłaszczyć w dłoni, położyć na ciasto łyżeczkę powideł śliwkowych i ulepić kulki. Na tym etapie należy uważać, by powidła nie wypływały ze środka. Gotowe pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kilka, kilkanaście minut.
W tym czasie do rondla wlać tłuszcz i poczekać, aż się mocno rozgrzeje. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucać pączki i smażyć tak długo, póki nie uzyskają złotego koloru.
Tradycyjne najlepsze!
Pączki, które piekły nasze babcie i prababcie, zazwyczaj były nadziewane dżemem lub powidłami. Takie przepisy chętnie wykorzystywane są dziś, dlatego że nawiązują do tradycyjnych smaków, które przypominają dzieciństwo. Często stosowanym unowocześnieniem przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest zastąpienie smażenia w tłuszczu pieczeniem w piekarniku. Takie pączki są zdrowsze, jednak ich smak, choć nadal wyśmienity, znacznie odbiega od tych tradycyjnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz