Pralinki, czyli kwintesencja czekoladowej rozkoszy



Praliny to magia z czekoladą w roli głównej. To wyrób na jednego kęsa, który w sobie zawiera tak wiele smaku i aromatu, że nie sposób się od nich oderwać. Nadziewane w różny sposób, zdobione na tysiąc możliwości – praliny to znak rozpoznawczy dobrego cukiernika. Na jakie sposoby je przyrządzić? 


Praliny klasycznie czekoladowe

            Pierwsze, co przychodzi nam do głowy to praliny wykonane z czekolady, z czekoladą w środku, czasami oblane – a jakże! – czekoladą. Pralina to mały wytwór cukierniczy, który pod kruchą warstwą złota Azteków kryje płynną lub kremową konsystencję. Może być ona z różnego rodzaju produktów i stanowić nietypowe nadzienie, choć klasycznie jest to krem czekoladowy z dodatkiem orzechów.

Praliny z nutą alkoholową

            Ciekawym pomysłem jest poszukanie nietypowych inspiracji odnośnie pralin. Internet jest pełen przepisów, choćby takich, jak na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl. Jednak to nie jedyne źródło informacji. Interesującą opcją mogą być praliny z nutą alkoholową, czyli połączeniem alkoholu i innego produktu. Często jest to syrop alkoholowy, np. na bazie rumu czy amaretto. Czasami łączy się w ten sposób frużelinowane wiśnie z whisky, a innym razem alkohol jest tylko częścią tak przygotowywanych śliwek. Warto szukać inności.

Praliny z dodatkiem owoców

            Prawdziwą furorę wśród dzieci mogą zrobić praliny z musem owocowym. Nietypowym pomysłem jest także żelka z wiśni czy truskawki. Praliny, które kryją w sobie owoce, mogą być wykonane z czekolady mlecznej, ale równie dobrze może okazać się, że gorzka czekolada z wiśniami pasować będzie najlepiej. Wszystko zależy od inspiracji, których pełno na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl oraz innych portalach kulinarnych.
            Praliny słodkie i smakowite to fajna przekąska, doskonała na przyjęcia czy imprezy. Jest to dość efektowna forma słodkości, która wpasowuje się zwykle w gust niejednego amatora słodyczy. Dla miłośnika czekolady to pozycja obowiązkowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz