Te ciasteczka robiłam jeszcze w pięknej jesiennej scenerii ale zapodziałam gdzieś karteczkę z notatkami i nie mogłam się z Wami podzielić przepisem. Na szczęście przy porządkach kartka się znalazła, bo ciasteczka były pyszne i na pewno będę chciała upiec je znowu. Dodałam do nich orzechy ale można dać też rodzynki albo posiekaną czekoladę. Jeżeli przypadkiem nie macie co zrobić z masłem orzechowym to pomysł już jest:)
Składniki:
- 100 g masła
- 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 150 g cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany
- 170 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem, masło orzechowe, kakao, śmietanę. Zmiksować. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Z ciasta lepić kulki, układać je na blaszce i lekko spłaszczać. Piec w 180*C przez około 15 minut (po upieczeniu mają być trochę miękkie). Wystudzić na blaszce.
Z przyjemnością pochrupalibyśmy takie ciastka w towarzystwie kawy :)
OdpowiedzUsuń