Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- słoik (ok.800g) prażonych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
na masę iryskową:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 2-3 łyżki suchego maku
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wrzątku
dodatkowo:
- 16 okrągłych biszkoptów
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1/2 szklanki mleka
Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.
Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu biszkopta rozsmarować dżem.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Jeśli masa iryskowa zbyt mocno zgęstniała to lekko ją podgrzać, żeby się rozpuściła. Połowę dodać do kremówki, zmiksować, wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Wylać na dżem. Biszkopty moczyć w mleku i układać na warstwie śmietanowej. Górę ciasta polać pozostałą masą iryskową. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.
Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu biszkopta rozsmarować dżem.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Jeśli masa iryskowa zbyt mocno zgęstniała to lekko ją podgrzać, żeby się rozpuściła. Połowę dodać do kremówki, zmiksować, wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Wylać na dżem. Biszkopty moczyć w mleku i układać na warstwie śmietanowej. Górę ciasta polać pozostałą masą iryskową. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Wygląda smakowicie :) Jaka jest kolejność przekładania i kiedy dodaje się żelatynę do masy iryskowej ?
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń