Choć pogoda nie rozpieszcza to mamy sezon grillowy. A ponieważ najczęściej na grillu lądują kaloryczne i ciężkie rzeczy to dobrze byłoby, gdyby surówka była lekka i zdrowa. Ta jest moją ulubioną, odkąd odkryłam, że cukinię można jeść na surowo. Teraz nie wyobrażam sobie grillowania bez tej surówki.
Składniki:
- młoda cukinia
- 2 pomidory
- czerwona papryka
- zielony ogórek
- 2 kiszone ogórki
- czerwona cebula
- pół puszki kukurydzy
- młoda cebulka lub szczypiorek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Cukinię i zielonego ogórka zetrzeć na tarce w plasterki. Nasolić i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa pokroić, cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać sałatkę. Można posolić do smaku, jeśli trzeba.
Spróbuję, bo lubię smak surowej, młodej cukinii :)
OdpowiedzUsuń