Przyrządzając ciasto na pierogi, kopytka czy pizzę, nie obędziemy się bez akcesorium, jakim jest stolnica drewniana. Ma ona postać płaskiej deski, najczęściej z 3 wysokimi krawędziami, dzięki którym jajka, mąka oraz woda nie rozsypują się po powierzchni stołu. Jakie są główne zalety stolnicy drewnianej dużej? Jakie parametry warto wziąć pod uwagę przy jej wyborze? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych ze stolnicami — poniżej.
Idealna stolnica, czyli jaka?
Stolnica
powinna być przede wszystkim dopasowana do wielkości blatu roboczego,
jakim dysponujemy. Jeżeli jest on duży, bez obaw zaopatrzyć możemy się w
stolnicę drewnianą 80x60 cm. Z jej pomocą jesteśmy w stanie rozwałkować
nawet bardzo dużą ilość ciasta. W małych kuchniach najlepiej sprawdzą
się natomiast stolnice 40x30 cm, które po zakończonym użyciu będzie
można z łatwością schować do szuflady.
Dostępne w sklepach stolnice różnić mogą się od siebie kształtem. Do wyboru mamy modele kwadratowe, prostokątne oraz owalne.
Warto,
by stolnica, która znajdzie się w naszej kuchni posiadała wysokie
ranty, które skutecznie zabezpieczą się przed przedostawaniem się
składników na blat.
Wybierając
stolnicę, warto również zwrócić uwagę na to, czy jest ona wyposażona w
specjalny rowek odpowiadający za odprowadzanie nadmiaru wody lub soku.
Wówczas taki produkt z powodzeniem pełnić będzie mógł również funkcję
deski do krojenia.
Stolnica drewniana — z jakiego drewna się ją produkuje?
Stolnica drewniana
to akcesorium kuchenne, z którego korzystały już nasze mamy i babcie. W
przeszłości do jej produkcji stosowano gównie drewno lipowe. Obecnie
jednak coraz rzadziej spotkać można się z tego typu stolnicami. Związane
jest to między innymi z faktem, iż zawarte w drewnie lipowym garbniki
mogą wchodzić w reakcję z żywnością. Z jakiego drewna produkowane są
dostępne obecnie na rynku stolnice drewniane? Najczęściej jest to buk,
topola, grab, jesion, orzech oraz klon. Pierwszy z wymienionych gatunków
charakteryzuje się największą twardością oraz odpornością na
uszkodzenia. Co więcej, jest on pozbawiony intensywnych olejków
zapachowych.
W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się także bambusowe akcesoria do pieczenia.
Do ich zalet zalicza się dużą wytrzymałość oraz fakt, iż bardzo szybko
schną. Z drewna bambusowego wykonuje się zarówno stolnice, jak i deski
do krojenia. Oba te produkty znaleźć można w sklepie z akcesoriami
kuchennymi Tadar.
Stolnica — jak należy ją impregnować?
Aby
stolnica drewniana 80x60 cm lub w innym, nieco mniejszym rozmiarze
posłużyła nam przez długi czas, zadbać należy o stosowną jej impregnację
przed pierwszym użyciem. W przeciwnym wypadku, w jej powierzchnię
wsiąkać będzie woda, co prowadzić może do trwałego uszkodzenia takiej
tacy drewnianej. W jaki sposób powinno się impregnować stolnicę? Do tego
celu najlepiej wykorzystać olej mineralny służący do zabezpieczenia
drewna. Posłużyć można się tutaj również olejem spożywczym, najlepiej
lnianym, którym pokrywamy całą powierzchnię stolnicy. Czynność tę warto
powtarzać raz na kilka miesięcy — zyskamy wówczas pewność, że nawet mimo
intensywnego użytkowania, nasza stolnica w dalszym ciągu będzie w takim
samym stopniu odporna na działanie wilgoci, co w dniu zakupu.
Stolnica drewniana duża — jak powinno się ją czyścić?
Stolnicy
drewnianej nigdy nie należy myć w zmywarce — prowadzić może to bowiem
do jej trwałego uszkodzenia. Czyścić powinno się ją ręcznie, przy pomocy
gąbki lub ściereczki i delikatnego płynu oraz wody. Czynność tę
wykonywać należy po każdym użyciu W celu wysterylizowania stolnicy,
przecieramy ją miksturą wykonaną z wody oraz octu w proporcjach 1:1.
Stolnica
drewniana to wysokiej jakości, trwały, odporny na uszkodzenia produkt,
który w znaczący sposób ułatwi wyrabianie ciasta na ulubione przysmaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz