Ciasto bazujące na spodach do popularnego Królewicza to wypiek, do którego mam szczególną słabość. Tym razem zwykły budyń zastąpiłam malinowym a jedną warstwę wzbogaciłam o kakaową masę kajmakową. Lubię to ciasto nie tylko za smak, ale też za to, że można je długo przechowywać a im starsze, tym lepsze.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżeczka kakao
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu malinowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 100 g masła
dodatkowo:
- puszka kakaowego kajmaku
- cukier puder do posypania
Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.
Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.
Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć kajmak i ostatni blat ciasta.
Kiedy budyń wystygnie zamknąć ciasto w pojemniku i odstawić na dobę, żeby zmiękło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz