ciasto "Bogacz"




Ciasto bazujące na spodach do popularnego Królewicza to wypiek, do którego mam szczególną słabość. Tym razem zwykły budyń zastąpiłam malinowym a jedną warstwę wzbogaciłam o kakaową masę kajmakową. Lubię to ciasto nie tylko za smak, ale też za to, że można je długo przechowywać a im starsze, tym lepsze. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:


  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka kakao
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
na krem budyniowy:
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 100 g masła
dodatkowo:
  • puszka kakaowego kajmaku
  • cukier puder do posypania
Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. 

Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. 

Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć kajmak i ostatni blat ciasta. 

Kiedy budyń wystygnie zamknąć ciasto w pojemniku i odstawić na dobę, żeby zmiękło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza