Składniki:
na ciasto bananowe:
- 3 jajka
- 4 mocno dojrzałe, małe banany
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
na owoce w karmelu:
- 2 banany
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- łyżeczka cukru
- szczypta soli (można pominąć)
Blachę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem.
Przygotowanie owoców:
Gruszki i banany pokroić w grube plastry, orzechy posiekać. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i miód, wrzucić orzechy, banany i gruszki. Jeśli chcemuy uzyskac efekt słonego karmelu, można odrobinę posolić. Podsmażyć dwie minutki i wyłączyć.
Przygotowanie ciasta:
Banany rozdrobnić (można zblendować). Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na białą pianę. Dodać olej, banany i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do masy bananowej i wymieszać.
Na dni blaszki wyłożyć owoce w karmelu. Wylać na górę ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Nie należy ciasta piec zbyt długo, bo wyjdzie suche. Po upieczeniu odczekać pół godziny i wyłożyć na deskę odwracając foremkę do góry dnem i delikatnie zdejmując papier. Świetnie smakuje też na ciepło, z dodatkiem gałki lodów waniliowych.
Inne przepisy na ciasta bez kremów i mas, znajdziesz tutaj: KLIK

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz