sobota, 26 maja 2012

cupcakes czekoladowo - pomarańczowe z ganache czekoladowym



Zrobione dla Mamy z okazji Jej święta. Pyszne miękkie i aromatyczne babeczki czekoladowe z nuta pomarańczy, migdałów i orzechów. Zdobione czekoladowym ganache zrobionym z gorzkiej czekolady i kremówki. Wspaniały głęboki smak. Rozpływają się w ustach.



Składniki na 13 sztuk:
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i starta skórka
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni . Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, ewentualnie przygotować pojedyncze foremki. W  garnku podgrzać wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Babeczki trochę urosną, ale zostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.

 Składniki na krem ganache:
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 250 ml śmietany 30%

 Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to rózgą. Pozostawić do wystudzenia, mieszając co chwila. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki. 

Źródło przepisu: www.artkulinaria.pl

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up