sobota, 5 maja 2012

murzynek z warstwą serowo- owocową




Odkąd zobaczyłam u Agi ten przepis, ochota na to ciasto nie dawała mi spokoju. Skoro świt wyruszam więc na targ w celu zdobycia owoców. Poranne słońce podgrzewa  atmosferę między straganami, z każdej strony pachną owoce i warzywa, w głowie kłębią się tysiące przepisów z tym czy tamtym. Chciałoby się zostać i utonąć w tym morzu truskawek i rabarbaru. Dzwon z kościelnej wieży oznajmiający siódmą przywraca mnie do rzeczywistości,  wracam więc do domu zabierając ze sobą koszyk truskawek, zapach owoców i cały ten targowy gwar. Megapozytywnie nastawiona zabieram się od razu za pieczenie i podjadanie truskawek. Do tych słodkich, prawdziwie letnich jeszcze im trochę brakuje, ale i tak po całej zimie czekania nie mogę się powstrzymać. Zakładam fartuch, włączam muzykę i odpalam piekarnik. Po półtorej godziny mam cudowne ciasto, rozsiewające zniewalający zapach kakao, sera i truskawek. K. już się czai wokół stołu czekając aż ostygnie. Wilgotny spód, kremowa masa serowa i pachnące owoce. Czego chcieć więcej. Pakuję kawałek do koszyka i zmykam na piknik. Takiej pogody grzech nie wykorzystać. A do piekarnika wrócę pewnie jutro.






Składniki na ciasto murzynkowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Składniki na masę serową:

  • 250 g sera
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 opakowania budyniu waniliowego  
 dodatkowo: truskawki, kiwi

Przygotować ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie łyżką wymieszać z ciastem. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Przygotować masę serową: ser, jajka, cukier, budyń umieścić w misce i wszystko razem zmiksować. Wylać na ciemne ciasto i na wierzchu ułożyć cząstki owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 60 minut. 





Przepis zaczerpnęłam ze strony kulinarnespotkania.blogspot.com, porcję masy serowej zmniejszyłam o połowę ( podaję zmienioną), bo piekłam w mniejszej blaszce. W oryginale blaszka miała 20 * 24 cm, ja robiłam w 25*15cm. 

9 komentarzy:

  1. dzisiaj widzę dużo murzynków i tylko mi ochoty na nie robicie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jak zobaczyłam przepis to spać nie mogłam, także polecam, zabieraj się za pieczenie, bo nie da Ci spokoju:)

      Usuń
  2. piękny, nabralam niesamowitej ochoty na to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  3. z takimi dodatkami wyglada super i az mnie korci, zeby sie wprosic do Ciebie na kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, rewelacja!
    podoba mi się, zdecydowanie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie też się podoba, a moim mężczyznom podobałoby się jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Super propozycja :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up