piątek, 28 września 2012

sernik Heli


Warstwowy sernik z budyniem czekoladowym, oparty na kruchym cieście. Najlepiej piec go w kąpieli wodnej, wtedy wychodzi idealnie równy i się nie przypali. Należy wtedy pamiętać, żeby wydłużyć czas pieczenia. Pieczemy do zarumienienia się  sera. Pod koniec usuwamy blaszkę z wodą, aby ładnie sie zapiekł. Przepis ze strony kulinarnespotkania.blogspot.com

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku
Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 25*38 cm.

Warstwa budyniowa:
  •  4 budynie czekoladowe
  • 1 l mleka
Ugotować budynie ma litrze mleka. Gorący budyń wylać na surowe ciasto

Ser:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać na budyń. Piec około 50 minut  w 180*C.



4 komentarze:

  1. jak sernik to już jest mój ja często kupuję w Lidlu ser wiaderkowy i robię ciasto na zimno z galaretką ale ten wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, a ta warstwa budyniu musi się świetnie z całą resztą komponować :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up