Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie będę zachwalać, spróbujcie sami.
Składniki:
na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
- 2 szklanki suchego maku
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 20 dag bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy lub łyżka rumu
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać cukrem pudrem.
Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto ! Obecne na naszym stole w każde święta :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie,mam zamiar wyprobowac tan przepis, ale mam pytanie czy pozostale bialka z ciasta dodac do maku?
OdpowiedzUsuńwedług przepisu nie, wydaje mi się że masa mogłaby być za rzadka po dodaniu jeszcze 6 białek. Ewentualnie możesz z nich zrobić bezę pomiędzy mak a ciasto, jeśli nie masz co z nimi zrobić.
Usuńczy można użyć gotowej masy makowej, jeśli tak to co do niej dodac z tych składników które podałas? lidia
OdpowiedzUsuńnie wiem, nie używam już masy makowej bo to jest woda i tylko 20% maku.... ale nadaje się ona do tego makowca, bo próbowałam: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/ciasto-makowa-wdowa.html
UsuńCzy mozna uzyć maku mielonego ? Jaką proporcję maku mielonego przyjąć do tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nie wiem czy to jakaś różnica, uzywam zamiennie mielonego i zwykłego i daję tyle samo
UsuńOk , w takim razie wszystki jasne :) Dziekuję za odpowiedz. W te Święta bedzie na moim stole :)
UsuńŻyczę zdrowych i wesołych Swiąt !
Ile piec i w jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuń:)
Okolo godziny w 180*c
OdpowiedzUsuńJakie kakao jest odpowiednie? ;)
OdpowiedzUsuńJaka wielkosc blaszki
OdpowiedzUsuńa na jaką wielkość blaszki jest przepis???
Usuń