makowiec sułtański




Znowu niezawodny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. Tak jak w przypadku innych jej ciast, pewne było, że się uda i wszystkim będzie smakowało. I tak też było. Makowiec znikł w mgnieniu oka, a ja zorientowałam się, że nie zrobiłam zdjęcia, jak zostały ostatnie cztery kawałki. Tym razem nie będę zachwalać, spróbujcie sami.

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.

na masę:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy lub łyżka rumu
Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec. Ostudzony posypać cukrem pudrem. 

13 komentarzy:

  1. Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto ! Obecne na naszym stole w każde święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie,mam zamiar wyprobowac tan przepis, ale mam pytanie czy pozostale bialka z ciasta dodac do maku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według przepisu nie, wydaje mi się że masa mogłaby być za rzadka po dodaniu jeszcze 6 białek. Ewentualnie możesz z nich zrobić bezę pomiędzy mak a ciasto, jeśli nie masz co z nimi zrobić.

      Usuń
  3. czy można użyć gotowej masy makowej, jeśli tak to co do niej dodac z tych składników które podałas? lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, nie używam już masy makowej bo to jest woda i tylko 20% maku.... ale nadaje się ona do tego makowca, bo próbowałam: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/ciasto-makowa-wdowa.html

      Usuń
  4. Czy mozna uzyć maku mielonego ? Jaką proporcję maku mielonego przyjąć do tego ciasta ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy to jakaś różnica, uzywam zamiennie mielonego i zwykłego i daję tyle samo

      Usuń
    2. Ok , w takim razie wszystki jasne :) Dziekuję za odpowiedz. W te Święta bedzie na moim stole :)
      Życzę zdrowych i wesołych Swiąt !

      Usuń
  5. Ile piec i w jakiej temperaturze ?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kakao jest odpowiednie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka wielkosc blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a na jaką wielkość blaszki jest przepis???

      Usuń