środa, 9 stycznia 2013

sękaczek




Kolejny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji to kolejne udane i wyśmienite ciasto. Półkruche placki przełożone jabłkowo- gruszkowym musem i wykończone orzechami w karmelu.  Przepis nieco zmodyfikowany ( od siebie dolożyłam mus gruszkowy zamiast części jabłek, przepis na masę orzechową stąd.) Bardzo polecam!

Składniki:
na ciasto:
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • kostka margaryny
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec na papierze w 190*C około 15 minut.  (foremka 25*30 cm)

masa jabłkowa:
  • 1700 g jabłek
  • słoiczek (250 g) domowego musu gruszkowego
  • 2 żółte galaretki
Jabłka obraż, zetrzeć na grubych oczkach, dusić około 10 minut. Dodać mus gruszkowy i sypkie galaretki. Dokładnie wymieszać, podzielić na połowę, przełożyć placki.

masa orzechowa:
  • 220 g orzechów włoskich posiekanych grubo
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
Wszystko razem zagotować, przestudzić, wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.


12 komentarzy:

  1. Ja tez lubię ciasta Siostry Anastazji :) zawsze mi wychodzą :))Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, Siostra Anastazja ma sprawdzone i pewne przepisy. Zawsze się udają!

      Usuń
  2. Bardzo ładnie i smacznie wygląda. Wprost idealne ciasto do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda :) Idealny jak z cukierni!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, a po opisie składników wiem, że musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobre ciasto a ta polewa z orzechami jest obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy mogę upiec dzien wczesniej blaty a nastepnego przekładać? pytam bo nie wiem czy zmiękną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że jak przełożysz gorącymi jabłkami to powinny odmięknąć

      Usuń
  7. witaj .Chce upiec na swieta lecz przepis jest niekompletny.
    Prosze podac czas i temperature pieczenia.
    Dziekuje i Napisze jak mi wyszlo.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepraszam,nie ma tutaj masy.Zdjecie jest niewyrazne.
    Ciasto jak pisalas wzielas z innego blogu tam widac dokladniej.Nie ma masy.
    Jeszcze raz przepraszam .

    OdpowiedzUsuń
  9. Super .Dziekue slicznie.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up