poniedziałek, 28 stycznia 2013

sernik z brzoskwiniami



Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z brzoskwiniami.

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.


na ser:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym a nastepnie z żółtkami. Ucierając dodawać ser, proszek budyniowy, dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z serem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki - Twój wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny i przepyszny... uwielbiam:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na czym polega to ,,skubanie,, ciasta na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
  4. To skubanie to inaczej odrywanie małych kawałków ciasta. Łatwiej po prostu zetrzeć je na tarce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie naczynie należy użyć do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie naczynie należy użyć do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up