środa, 28 stycznia 2015

pączki serowe



 Takie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki.

Składniki:  (wyszło mi około 20 sztuk)


  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 315 g mąki przesianej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki sody
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i  nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. 



2 komentarze:

  1. Ale fajny przepis, rzeczywiście robi się je szybciej niż tradycyjne pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast spirytusu może być ocet?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up