piątek, 1 marca 2013

jabłka zapiekane pod kruszonką



Wreszcie po dłuugim czasie udało mi się nabyć kokilki do zapiekania. Szukałam i szukałam i nie sądziłam, że to taki towar deficytowy w tych gadżeciarskich czasach. A skoro je w końcu dopadłam to na pierwszy rzut poszły jabłka zapiekane pod kruszonką. Jeśli posiadacie takie kokilki to bardzo polecam Wam taki deser, bo jest szybki i smaczny.

Składniki (dla 4 osób):
  • 3 słodkie jabłka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • cynamon
  • sok z cytryny
na kruszonkę:
  • żółtko
  • łyżka cukru
  • kopiasta łyża masła
  • mąka
  • cynamon 
Jabłka umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć we wrzątku. orzechy posiekać. Wszystko  razem  wymieszać w misce z cynamonem. Rozłożyć do kokilek.

Składniki kruszonki zagniatać dodając tyle mąki, aby miała pożądaną konsystencję. Posypać jabłka. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać na gorąco.

7 komentarzy:

  1. Jabłka zapiekane pod kruszonką to jest to :) Uwielbiam takie smakołyki i jeszcze z dodatkiem cynamonu mniam, pychotka.
    Zapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokilki ma, deseru.. jeszcze nie ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam takie jabłuszka jeszcze z cynamonem.. mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie smakuje ten deser,ale ja podaję do deseru lody.To jest dopiero pychota

      Usuń
  4. Z lodami jabłuszka są pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, lecę zrobić na sobotni wieczór :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up