piątek, 30 sierpnia 2013

kruche ciasto z gruszkami i kokosem


Nie mogłam przejść obojętnie obok wiaderka gruszek od babci. No nie mogłam, łypały na mnie i aż się prosiły żeby je przerobić na ciasto. A że mam słabą silną wolę to uległam. Pogłowiłam się chwilę i stworzyłam przepis. Udało się idealnie, wyszło z tego najlepsze domowe ciasto z gruszkami. Oczywiście Łasuch nie dał mu ostygnąć i zażyczył sobie kawałek jeszcze ciepłego. 

Składniki (26 cm)
na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

na nadzienie:
  • 4 duże gruszki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód.

na wierzch:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kokosu
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160*C. 


9 komentarzy:

  1. Prezentuje się niezwykle okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mięciutko i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj upiekłam to ciasto i ... hymmm, pomysł fajny, ale proponowane proporcje do 21 cm tortownicy są zdecydowanie za duże, co w moim przypadku skutkowało wypłynięciem esencji całego ciasta czyli musu gruszkowego :(, także jeżeli zdecydujecie się na ten przepis polecam większą niż w tek recepturze blaszkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm.. dziwne, u mnie nawet zostało trochę miejsca w tortownicy... może bardziej Ci wyrosło.

      Usuń
  4. Ciasto wysmienite! Bardzo dziekuje za przepis, poprostu pycha. Niestety, mialam taki sam problem jak "Isia" ciasta wyszlo tyle- a ja robie wszystko z miarka i waga w rece ;), ze musialam przelozyc je do duzej blaszki i.... uroslo takie, ze warsta spodu dorownuje warstwie gruszek, a przez to, ze uzylam wiekszej blaszki musialam oczywiscie podwoic skladniki na nadzienie i pomimo tego spod wyrosl taaaki wysoki. W kazdym razie podzielam zdanie przedmowczyni, ciasto nalezy piec z podanych skladnikow na duzej blaszce, lub zmniejszyc o polowe do podanej tortownicy 21cm i wtedy bedzie idealnie :)
    PS
    Blog jest super! Bardzo sie ciesze,ze go znalazlam i bede tu czesto zagladac :) Z tego co widze mamy duzo wspolnego: obie uwielbiamy piec i gotowac, obie jestesmy mlodymi mamami- moja coreczka 9go 11. skonczy 9 m-cy, no i chyba jestesmy rowiesniczkami- choc nie wiem ile ma Pani lat, ale ze zdjecia widze,ze to b.prawdopodobne. Serdecznie pozdrawiam zatem i jeszcze raz dziekuje za blog i przepis- Czekam na kolejne :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wynika z tego, że mi chyba nie wyrosło:( Ewo, bardzo się cieszę, że dołączyłaś do czytelników bloga i że korzystasz z przepisów. Takie miłe słowa zawsze cieszą i motywują działąnia, pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam. Czytam komentarze i chyba sie pogubilam.Dwie osoby pisza ,ze bylo za duzo ciasta na forme 21cm. ale ja wyraznie widze ze w przepisie jest na forme 26cm.To o co kaman? A jesli chodzi o sam przepis to wyglada na fajny i w najblizszych dniach bede piekla.Pozdrawiam.Kinga

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, skusiłam się na to ciasto i rzeczywiście spód rośnie imponująco. Ja zrobiłam w tortownicy o średnicy 28 cm i spód był grubości nadzienia. Samo ciasto jak dla mnie zbyt słodkie. Mąż określił, że jest za mdłe. Następnym razem dodam więcej soku z cytryny do nadzienia gruszkowego. Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up