niedziela, 22 grudnia 2013

nadziewane pierniczki dojrzewające


Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jedliśmy. Niezwykle miękkie, pulchne, aromatyczne. Zrobiłam je z przepisu na piernik sześciotygodniowy. Na taki efekt warto poczekać, choć ciastka Świąt nie doczekały, zostało raptem kilka ze 120... Moje maleństwo objadało się nimi bez przerwy.

Uwaga: podaję przepis na całą porcję, ja niestety zrobiłam z połowy i wyszło mi 80 sztuk nadzianych i 40 zwykłych.

 Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 250 g masła
  • 500 g miodu
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)

 Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. 
Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 6 tygodni.


Po tym czasie ciasto  podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jedną część ciasta w odstępach układać po łyżeczce marmolady. Przykryć drugim płatem ciasta i palcami dokładnie przyciskać miejsca wokół marmolady, żeby ciasto dobrze się skleiło. Foremka wycinać ciastka i piec około 15 minut w 180*C, wyjmować rumiane ale jeszcze miękkie. Odstawić na noc, żeby odmiękły i polać polewą. 


8 komentarzy:

  1. odechciało mi się jedzenia mojego zwykłego śniadania gdy popatrzyłam na te słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeej! idealne, wyglądają jeszcze piękniej niż kupne :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, smakują milion razy lepiej :)

      Usuń
  3. to coś dla mojego męża, lubi wszystko z marmoladą a zwłaszcza pierniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam takie pierniczki z ciasta dojrzewajacego na Boze Narodzenie zrobilam tylko z polowy porcji ale w przyszlym roku zrobie z calej ;)przepis zaczerpnelam akurat z bloga Moje Wypieki ale przepis taki sam;)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up