pęczakowa z soczewicą i cukinią


Nie miałam pomysłu na obiad. Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką. Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę. Nie ma lepszej pochwały, niż zadowolone mlaskające buzie domowników:) 

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • kawałek kości wędzonej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • chili 
  • zielona pietruszka
Kość wędzoną i udko z kurczaka zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przypaloną cebulę. Gotować około pół godziny. Marchewkę zetrzeć na plasterki. Seler i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Do wywaru mięsnego wrzucić opłukaną kaszę i soczewicę oraz ziemniaki. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dorzucić przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Podawać z zieloną pietruszką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz