żeberka z ananasem


Na niedzielny obiad proponuję pyszne pieczone słodko-ostre żeberka z dodatkiem ananasa. Takie danie to na pewno gratka dla wielbicieli połączenia owoców i mięsa. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  łyżki miodu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
Żeberka opłukać i pokroić na kawałki z kostką. Miód, ketchup, czosnek, cebulę i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać, położyć na brytfankę i piec około 90 minut. Po tym czasie worek przebić, na mięsie ułożyć ananasa i piec, aż mięso się zapiecze na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz