środa, 26 lutego 2014

babka biedronka


Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść czekoladowych kropelek 
na lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • łyżka czekoladowych kropelek



Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.

Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.


2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up