zupa drobiowa


Ta pyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa rosołowego z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  •  1 pierś z kurczaka
  • 300 g żołądków drobiowych
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • mały kawałek boczku
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki
Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz