Ta pyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa rosołowego z indyka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g żołądków drobiowych
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- mały kawałek boczku
- majeranek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki
Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz