czwartek, 2 października 2014

bajaderki piernikowe z bakaliami


Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł np. na przyjęcia dla dzieci lub świąteczny stół. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem. 

Składniki:
na piernik:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 łyżki kandyzowanych skórek
  • 3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar)
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • kolorowe posypki cukrowe 
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy  i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up