Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł np. na przyjęcia dla dzieci lub świąteczny stół. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem.
Składniki:
na piernik:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 3 łyżki kandyzowanych skórek
- 3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar)
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- kolorowe posypki cukrowe
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz