Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 brokuła
- 100 g kremowego serka topionego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
Bułkę zalać wodą, namoczyć i odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku, wrzucić klopsy do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz