środa, 22 października 2014

drożdżówki z budyniem serowo-czekoladowym


Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę. 

Składniki:

ciasto:

  • 900g mąki
  • 60g drożdży
  • 360-400 ml mleka
  • mała plaska łyżeczka soli
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru


Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.

nadzienie:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 torebki budyniu czekoladowego
  • kostka (lub więcej) białego sera
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • rodzynki
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana z pomarańczy


Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową. 
Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. U Ciebie jak zwykle pyszności. Zapraszamy również do Naszego kulinarnego świata

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, zjadłabym sobie taką puchatą drożdżóweczkę na podwieczorek... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak duze te kwadraty mają być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jakie duże chcesz mieć drożdżówki, zależy od Ciebie

      Usuń
    2. Czy kostka sera ma być duża (900g) czy mała (250g)?

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up