poniedziałek, 27 października 2014

makowiec z jabłkami


To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 300 g maku
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ozdoby cukrowe
Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. 

Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować. 

9 komentarzy:

  1. Też bym się nie mogła oprzeć takiemu ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Wcale się nie dziwię, że trudno go sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto prezentuje się naprawdę swietnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temp piec to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy to może być masa makowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku pieke go na Borze Narodzenie od klikunastu lat jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up