środa, 22 października 2014

pączusie z serka homogenizowanego


Bardzo delikatne pączusie, które robi się błyskawicznie. Są przepyszne- lekkie, puszyste, w chrupiącej warstwie cukru cynamonowego. Pierwsza tura zniknęła podczas pieczenia, dlatego piekłam dwa razy jednego dnia.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
do obtoczenia:
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta zmiksować do połączenia składników. W płaskim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać tłuszcz. Łyżeczkę do herbaty zamoczyć w oleju i nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć obracając, aż będą złote. Cukier wymieszać z cynamonem i obtaczać jeszcze ciepłe pączusie. 


źródło przepisu- Moje Wypieki

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam je! Są niezwykle delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłąm kiedyś podobne, są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy musi być mąka pszenna? Czy można użyć innego rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z innej mąki wiec niestety nie odpowiem.

      Usuń
  4. ile wychodzi z podanej proporcji ?
    Mas jest 2 osoby ... . Wolę mniej a świeże :) na jeden podwieczorek.
    podrawiam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up