sobota, 18 października 2014

sernik bananowy na murzynku


Ten sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry. 

*tortownica 26 cm:
na sernik:
  • 750 g twarogu z kostki
  • 3 banany
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu lub powideł
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek. 
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę  i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami. 


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie :-) będę musiała wypróbować Twój przepis, bo takie banany za mną "chodzą"
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up