Ten sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry.
*tortownica 26 cm:
na sernik:
- 750 g twarogu z kostki
- 3 banany
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu lub powideł
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek.
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami.
Wygląda pysznie :-) będę musiała wypróbować Twój przepis, bo takie banany za mną "chodzą"
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam