leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem


Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości.
Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta.

*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
  • 320 ml cukru
  • 320 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia'
na przełożenie:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa)
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu. 


Ciekawostka:

Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu.  Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku.

82 komentarze:

  1. Jadłam, potwierdzam pyszne:) I ten przepis z blenderowaniem szpinaku faktycznie daje ciekawszy efekt;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale czad! zrobię dla męża na urodziny zamiast tortu! mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam bardzo podobny torcik szpinakowy:) Ja szpinak przed dodaniem do ciasta blenduję z olejem

    OdpowiedzUsuń
  4. no właśnie,też metodą prób i błędów do tego doszłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite to ciasto. Zrobiłaś genialnie. Jestem pod wrażeniem widoku a smak.... chyba go zrobię, żeby się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, szpinak odstrasza, ale na prawdę nie ma się czego obawiać:)

      Usuń
  6. Ciasto super ale podstawa szpinak musi być porządnie rozdrobniony :) inaczej ciasto ma wyraźny posmak szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. potwierdzam ciacho super ja zrobilam masę budyniową z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego takze z granatem, efekt przeszedł moje oczekiwania a goście byli zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam zamiar zrobić mamie na imieniny i mam pytanie:muszę to ciasto przewieźć i czy da radę?Czy ono się bardzo kruszy?

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zapniesz obrecz od tortownicy to nic sie nie stanie bo tak normalnie wierzch i granat sie troche sypie

    OdpowiedzUsuń
  10. jakiej firmy lub gdzie kupiła Pani szpinak? Czy ten z Biedronki bedzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej,ciasto jest cuuudowne, z tym że zawsze mam zakalca :( , szpinak mam z biedronki-nie odsączam go bo przez sito mi przelatuje bo drobny,piekarnik ma tylko jedno pokrętło temperatury (także odpada dół góra itp),ostatnio siedziało w piekarniku godzinę dwadzieścia :( (trochę było przykryte papierem bo góra spieczona a ciasto surowe),po upieczeniu wyjąć czy ma siedzieć w piekarniku aż do ostudzenia?( bo tego też nikt nigdy nie pisze?pięknie ciasto wyrasta i potem spada masakrycznie nisko... cóż zrobić?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ze nie odsaczasz. Musisz szpinak porządnie wycisnąć choćby rękami bo inaczej będzie zakalec na pewno.

      Usuń
    2. Polecam wycisnąć przez gaze/pieluche tetrowa :)

      Usuń
  12. Witam, chciałabym zrobić Twoje ciasto, ale mam takie pytanie: 320 ml cukru to ile to gram? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszło mi STRASZNIE tłuste :/ Czytając przepis zdziwiło mnie, że ma być aż tyle oleju, ale sprawdziłam i jest tyle we wszystkich przepisach ;/ Nie wychodzi Wam ociekające olejem?

    OdpowiedzUsuń
  14. witam,czy w miejsce oleju moge dodac roztopione maslo? i drugie pytanie-2 szklanki maki to ile jest gramowo? dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki to 170 g. Co do masla to wydaje mi się ze można ale głowy za to nie dam bo mie próbowałam.

      Usuń
    2. witam, jest to ciasto typu zebra, na oleju wiec raczej nie moze byc maslo

      Usuń
  15. bardzo,badzo dziekuje za cudowny przepis i porady ;) wlasnie sie nim delektuje,wyszlo cudowneeeeee i zieloniutkie jak trawka na wiosne ;) blendowalam szpinak ile wlezie i uzylam kostki masla w miejsce oleju i dalam mniej proszku bo tego smaku nie lubie ale za to ubilam na piane bialka i balam sie smaku szpinakowego wiec odrobinke zapachu waniliowego dodalam-no rewelacjaaaa ;) chetnie bym focie wstawila bo jest przecudowne :D jeszcze raz wielkie dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę ze sie udalo 😊 zdjęcie można przeslac mi na pocztę, mam w planie album z wypiekami czytelników

      Usuń
  16. Ciasto właśnie się piecze, jednak mam pytanie na początku obiłam 3 całe jajka czy nie powinnam najpierw ubić białek a potem dodać żółtka? Hmm mam nadzieję że mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszło ok poza tym że użyłam zbyt dużej blachy i wyszło niskie.:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie odnośnie mąki jaką dać pszenną czy lepiej krupczatke?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie odnośnie mąki jaką dać pszenną czy lepiej krupczatke?

    OdpowiedzUsuń
  20. Niektórzy używają krupczatki, ja upiekłam na pszennej zwyklej

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam czy moge prosic o proprcje gdyż chce upiec na zwykłej blaszce takiej standardowej z gory dziekuje ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli chcesz upiec na prostokątnej blaszce o wymiarach około 25*34cm to musisz podwoić proporcje.

      Usuń
    2. Dzieki w sobote upieke dla rodzinki i dam znac pozdrawiam

      Usuń
  22. Witam :)
    mam już wszystkie składniki i przymierzam się do pieczenia ( blaszka 28x24 - podwoić składniki? ) i mam pytanko,czy piec już dzisiaj na jutro i wstawić do lodówki czy lepiej jutro od rana ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak podwoić albo zrobić z 1,5 porcji. Lepiej upiec dzis a jutro będzie się lepiej kroić. Granat możesz wylizyc jutro żeby nie obeschnął

    OdpowiedzUsuń
  24. witam :) mam takie pytanie a jak mam ten szpinak nie mrożony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc, nie wiem, nie robiłam ze świeżego. Ale wydaje mi się, że tak samo- zmiksować najpierw szpinak i dokładnie odcisnąć. Tylko nie wiem czy świeży szpinak nie będzie za rzadki po zmiksowaniu.

      Usuń
    2. Ze swiezego szpinaku wychodzi fantastycznie zielony. Ja najpierw go myje,odcinam ogonki, rwe na drobniejsze kawalki i blenduje,starajac sie aby nie bylo widocznych kawalkow. Pozniej dosc mocno odciskam przez sciereczke i dodaje do masy jajecznej ubitej z cukrem i z dodanym olejem. Na sam koniec dosypuje make,ale stopniowo - jesli szpinak jest mocno odsaczony wsypuje jej mniej,aby ciasto nie bylo zbyt geste :)

      Usuń
    3. Ze swiezego szpinaku wychodzi fantastycznie zielony. Ja najpierw go myje,odcinam ogonki, rwe na drobniejsze kawalki i blenduje,starajac sie aby nie bylo widocznych kawalkow. Pozniej dosc mocno odciskam przez sciereczke i dodaje do masy jajecznej ubitej z cukrem i z dodanym olejem. Na sam koniec dosypuje make,ale stopniowo - jesli szpinak jest mocno odsaczony wsypuje jej mniej,aby ciasto nie bylo zbyt geste :)

      Usuń
  25. dzięki za radę ale pomyślałam że może nie wyjść i go zamroziłam , właśnie idę go robić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobilam dzisiaj ze swiezego szpinaku, pocielam go nozyczkami, ciasto wyszlo super. Bialka ubilam osobno Jedyny mankament to uzywalam innego przepisu w ktorym byl aromat migdalowy I w ciescie I w masie...I to mi nie pasuje. No coz nastepnym razem sprobuje tego przepisu....

    OdpowiedzUsuń
  27. Proszę o informację jakiego oleju Pani użyła ??? Piec w 180* z termoobiegiem czy bez ??

    OdpowiedzUsuń
  28. po dzisiejszym upieczeniu tego ,,wspaniałego'' ciasta mogę powiedzieć, że po pierwsze: szpinak pomimo blenderowania jest baaardzo wyczuwalny i w smaku i w zapachu a po drugie nie chce mi się wierzyć, że sam szpinak barwi ciasto na tak jaskrawy kolor. mi owszem wyszło tak samo zielone ale dopiero po dodaniu tubki barwnika spożywczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bzdura. Ja otrzymałąm taki kolor bez żadnych barwników

      Usuń
  29. Witam. Chcę upiec to ciasto, jednak moja tortownica ma średnicę 25 cm. Czy w związku z tym muszę podwoić ilość składników, czy też jest to zbędne i ciasto nawet w większej średnicy będzie się ładnie prezentować? Proszę o odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że podwajanie składników jest zbędne, ewentualnie można dać więćej bitej śmietany

      Usuń
  30. Dziękuję, a placek będzie niespodzianką dla całej rodziny na święta :) Pozdrawiam, Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto rewelacyjne,nawet zagorzali przeciwnicy szpinaku zajadali ze smakiem. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Gaba

    OdpowiedzUsuń
  32. witam, mam zamiar upiec ten zielony torcik i chcialam uzyc swiezego szpinaku, czy jest roznica miedzy mrozonym a swiezym, i co to jest ta masa jajeczna ??? z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Masa jajecczna czyli jajka ubite do ciasta z cukrem i olejem tak jak w przepisie. Ze swiezego nie robiłam wiec ne wiem.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dziekuje za tak szybka odpowiedz..... pozdrawiam :) Gosia W.

    OdpowiedzUsuń
  35. witam, czy to maja byc same bialka?

    OdpowiedzUsuń
  36. Dzisiaj upiekłam wg tego przepisu. Ciasto wyszło rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  37. Pieke wlasnie,ciekawe czy wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. a co to jest masa jajeczna? czy to poprostu zmieszane jajko czy moze jakos wczesniej ubite?

    OdpowiedzUsuń
  39. Masa jajeczna to te jajka ubite z cukrem i olejem.

    OdpowiedzUsuń
  40. pieke juz ponad godzine i caly czas plynne w srodku:( co zrobiłam nie tak;/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ciężko mi powiedziec bo nie wiem jak robiłaś
      może za niska temperatura.

      Usuń
  41. U mnie niestety wyszedł zakalec :( Jakieś porady żeby następnym razem tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
  42. Zrobiłam wczoraj. Wyszło pyszne:) Żaden zakalec.

    Szpinak zblędowałam z olejem.
    Najpierw zmiksowałam białka, później dodałam żółtka a na końcu dodałam cukier. Wyszła gęsta, puszysta masa.
    Śmietana i mascarpone x 2.
    DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  43. Upiekłam dzisiaj ciasto a na jutro jest mi potrzebne czy mam dzisiaj przełożyć ciasto śmietaną czy dopiero jutro. Czy ono ma się przegryźć P.s. ciasto wyszło super zielone smak szpinaku jest lekko wyczuwalny

    OdpowiedzUsuń
  44. ciasto jest bardzo proste bardzo smaczne i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam ciasto jest pyszne ,no ale już tyle razy robiła ze zbrzydlo wiec zamiast szpinaku dałam orzechy pokruszone i rodzynki zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ciasto robi piorunujące wrażenie. Niedługo spodziewam się nalotu przyjaciół więc chyba ich uraczę tym wypiekiem. Mam tylko nadzieję, że mi się uda. WOW nie mogę wyjść z podziwu.

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy cale jajka ubijać z cukrem czy najpierw ubić białka a później dodać żółtka i cukier?

    OdpowiedzUsuń
  48. czy cale jajka zmiksować z cukrem czy najpierw ubić białka a później dodać żółtka i cukier?

    OdpowiedzUsuń
  49. Dlaczego chcecie sobie utrudniać? Cale jajka tak jak w przepisie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  50. Super przepis wszystko wyszlo jak nalezy. Idealne proporcje. I fakt zblendowany szpinak daje super kolorek.

    OdpowiedzUsuń
  51. Jadłam na weselu i jest przepyszne!! Czas chyba zrobić go samemu czytając przepis nie jest skomplikowany :) czyli taki jak lubię :) co można dać zamiast granatu? :)

    OdpowiedzUsuń
  52. a czy można użyć świeżego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  53. A ja mam pytanie laika czy zoltka i bialka osobno? A potem polaczyc?

    OdpowiedzUsuń
  54. A do masy można dodać jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  55. ja mam takie pytanko
    co to ejst ta masa jajeczna bo mam w planie zrobic to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  56. zabieram się do pieczenia


    OdpowiedzUsuń
  57. dzien dobry a gdyby do masy dodac mascarpone? ;)

    OdpowiedzUsuń
  58. czy białka lepiej przed miksowaniem ubić oddzielnie?????

    OdpowiedzUsuń
  59. Zrobiłem cisto według przepisu, szpinak odcisnąłem przez gazę bardzo mocno, był suchy, nie blendowałem i nie dodawałem oleju, po wyciągnięciu z piekarnika opadło, było niedopieczone i bardzo mokre, w piekarniku było 1godz 10 min, robiłem 3 razy i za każdym razem jet to samo, co może być przyczyną ?

    OdpowiedzUsuń