Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości.
Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
- 320 ml cukru
- 320 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia'
na przełożenie:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa)
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.
Ciekawostka:
Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu. Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku.
Jadłam, potwierdzam pyszne:) I ten przepis z blenderowaniem szpinaku faktycznie daje ciekawszy efekt;)
OdpowiedzUsuńale czad! zrobię dla męża na urodziny zamiast tortu! mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie, jest bardzo proste
UsuńOstatnio robiłam bardzo podobny torcik szpinakowy:) Ja szpinak przed dodaniem do ciasta blenduję z olejem
OdpowiedzUsuńno właśnie,też metodą prób i błędów do tego doszłam
OdpowiedzUsuńNiesamowite to ciasto. Zrobiłaś genialnie. Jestem pod wrażeniem widoku a smak.... chyba go zrobię, żeby się przekonać :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, szpinak odstrasza, ale na prawdę nie ma się czego obawiać:)
UsuńJadłam, znam, jes pyszne!!
OdpowiedzUsuńCiasto super ale podstawa szpinak musi być porządnie rozdrobniony :) inaczej ciasto ma wyraźny posmak szpinaku.
OdpowiedzUsuńpotwierdzam ciacho super ja zrobilam masę budyniową z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego takze z granatem, efekt przeszedł moje oczekiwania a goście byli zachwyceni :-)
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić mamie na imieniny i mam pytanie:muszę to ciasto przewieźć i czy da radę?Czy ono się bardzo kruszy?
OdpowiedzUsuńjak zapniesz obrecz od tortownicy to nic sie nie stanie bo tak normalnie wierzch i granat sie troche sypie
OdpowiedzUsuńjakiej firmy lub gdzie kupiła Pani szpinak? Czy ten z Biedronki bedzie dobry?
OdpowiedzUsuńużyłam tego z Biedronki
UsuńHej,ciasto jest cuuudowne, z tym że zawsze mam zakalca :( , szpinak mam z biedronki-nie odsączam go bo przez sito mi przelatuje bo drobny,piekarnik ma tylko jedno pokrętło temperatury (także odpada dół góra itp),ostatnio siedziało w piekarniku godzinę dwadzieścia :( (trochę było przykryte papierem bo góra spieczona a ciasto surowe),po upieczeniu wyjąć czy ma siedzieć w piekarniku aż do ostudzenia?( bo tego też nikt nigdy nie pisze?pięknie ciasto wyrasta i potem spada masakrycznie nisko... cóż zrobić?????
OdpowiedzUsuńDlatego ze nie odsaczasz. Musisz szpinak porządnie wycisnąć choćby rękami bo inaczej będzie zakalec na pewno.
UsuńPolecam wycisnąć przez gaze/pieluche tetrowa :)
UsuńWitam, chciałabym zrobić Twoje ciasto, ale mam takie pytanie: 320 ml cukru to ile to gram? Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńSzklanka ma 220 g wiec okolo półtorej szklanki
UsuńWyszło mi STRASZNIE tłuste :/ Czytając przepis zdziwiło mnie, że ma być aż tyle oleju, ale sprawdziłam i jest tyle we wszystkich przepisach ;/ Nie wychodzi Wam ociekające olejem?
OdpowiedzUsuńNie. Odcisnelas porządnie szpinak?
OdpowiedzUsuńwitam,czy w miejsce oleju moge dodac roztopione maslo? i drugie pytanie-2 szklanki maki to ile jest gramowo? dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńSzklanka mąki to 170 g. Co do masla to wydaje mi się ze można ale głowy za to nie dam bo mie próbowałam.
Usuńwitam, jest to ciasto typu zebra, na oleju wiec raczej nie moze byc maslo
Usuńbardzo,badzo dziekuje za cudowny przepis i porady ;) wlasnie sie nim delektuje,wyszlo cudowneeeeee i zieloniutkie jak trawka na wiosne ;) blendowalam szpinak ile wlezie i uzylam kostki masla w miejsce oleju i dalam mniej proszku bo tego smaku nie lubie ale za to ubilam na piane bialka i balam sie smaku szpinakowego wiec odrobinke zapachu waniliowego dodalam-no rewelacjaaaa ;) chetnie bym focie wstawila bo jest przecudowne :D jeszcze raz wielkie dzieki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę ze sie udalo 😊 zdjęcie można przeslac mi na pocztę, mam w planie album z wypiekami czytelników
UsuńCiasto właśnie się piecze, jednak mam pytanie na początku obiłam 3 całe jajka czy nie powinnam najpierw ubić białek a potem dodać żółtka? Hmm mam nadzieję że mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńi jak wyszło?
UsuńWyszło ok poza tym że użyłam zbyt dużej blachy i wyszło niskie.:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie mąki jaką dać pszenną czy lepiej krupczatke?
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie mąki jaką dać pszenną czy lepiej krupczatke?
OdpowiedzUsuńNiektórzy używają krupczatki, ja upiekłam na pszennej zwyklej
OdpowiedzUsuńWitam czy moge prosic o proprcje gdyż chce upiec na zwykłej blaszce takiej standardowej z gory dziekuje ��
OdpowiedzUsuńJesli chcesz upiec na prostokątnej blaszce o wymiarach około 25*34cm to musisz podwoić proporcje.
UsuńDzieki w sobote upieke dla rodzinki i dam znac pozdrawiam
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńmam już wszystkie składniki i przymierzam się do pieczenia ( blaszka 28x24 - podwoić składniki? ) i mam pytanko,czy piec już dzisiaj na jutro i wstawić do lodówki czy lepiej jutro od rana ?
Tak podwoić albo zrobić z 1,5 porcji. Lepiej upiec dzis a jutro będzie się lepiej kroić. Granat możesz wylizyc jutro żeby nie obeschnął
OdpowiedzUsuńok :) dziękuje ze odpowiedź ! :)
Usuńwitam :) mam takie pytanie a jak mam ten szpinak nie mrożony ?
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc, nie wiem, nie robiłam ze świeżego. Ale wydaje mi się, że tak samo- zmiksować najpierw szpinak i dokładnie odcisnąć. Tylko nie wiem czy świeży szpinak nie będzie za rzadki po zmiksowaniu.
UsuńZe swiezego szpinaku wychodzi fantastycznie zielony. Ja najpierw go myje,odcinam ogonki, rwe na drobniejsze kawalki i blenduje,starajac sie aby nie bylo widocznych kawalkow. Pozniej dosc mocno odciskam przez sciereczke i dodaje do masy jajecznej ubitej z cukrem i z dodanym olejem. Na sam koniec dosypuje make,ale stopniowo - jesli szpinak jest mocno odsaczony wsypuje jej mniej,aby ciasto nie bylo zbyt geste :)
UsuńZe swiezego szpinaku wychodzi fantastycznie zielony. Ja najpierw go myje,odcinam ogonki, rwe na drobniejsze kawalki i blenduje,starajac sie aby nie bylo widocznych kawalkow. Pozniej dosc mocno odciskam przez sciereczke i dodaje do masy jajecznej ubitej z cukrem i z dodanym olejem. Na sam koniec dosypuje make,ale stopniowo - jesli szpinak jest mocno odsaczony wsypuje jej mniej,aby ciasto nie bylo zbyt geste :)
Usuńdzięki za radę ale pomyślałam że może nie wyjść i go zamroziłam , właśnie idę go robić :)
OdpowiedzUsuńzrobilam dzisiaj ze swiezego szpinaku, pocielam go nozyczkami, ciasto wyszlo super. Bialka ubilam osobno Jedyny mankament to uzywalam innego przepisu w ktorym byl aromat migdalowy I w ciescie I w masie...I to mi nie pasuje. No coz nastepnym razem sprobuje tego przepisu....
OdpowiedzUsuńProszę o informację jakiego oleju Pani użyła ??? Piec w 180* z termoobiegiem czy bez ??
OdpowiedzUsuńpo dzisiejszym upieczeniu tego ,,wspaniałego'' ciasta mogę powiedzieć, że po pierwsze: szpinak pomimo blenderowania jest baaardzo wyczuwalny i w smaku i w zapachu a po drugie nie chce mi się wierzyć, że sam szpinak barwi ciasto na tak jaskrawy kolor. mi owszem wyszło tak samo zielone ale dopiero po dodaniu tubki barwnika spożywczego
OdpowiedzUsuńBzdura. Ja otrzymałąm taki kolor bez żadnych barwników
UsuńWitam. Chcę upiec to ciasto, jednak moja tortownica ma średnicę 25 cm. Czy w związku z tym muszę podwoić ilość składników, czy też jest to zbędne i ciasto nawet w większej średnicy będzie się ładnie prezentować? Proszę o odp.
OdpowiedzUsuńmyślę że podwajanie składników jest zbędne, ewentualnie można dać więćej bitej śmietany
UsuńDziękuję, a placek będzie niespodzianką dla całej rodziny na święta :) Pozdrawiam, Edyta.
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne,nawet zagorzali przeciwnicy szpinaku zajadali ze smakiem. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Gaba
OdpowiedzUsuńwitam, mam zamiar upiec ten zielony torcik i chcialam uzyc swiezego szpinaku, czy jest roznica miedzy mrozonym a swiezym, i co to jest ta masa jajeczna ??? z gory dziekuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńMasa jajecczna czyli jajka ubite do ciasta z cukrem i olejem tak jak w przepisie. Ze swiezego nie robiłam wiec ne wiem.
OdpowiedzUsuńDziekuje za tak szybka odpowiedz..... pozdrawiam :) Gosia W.
OdpowiedzUsuńwitam, czy to maja byc same bialka?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem pytania. W przepisie sa cale jajka
UsuńDzisiaj upiekłam wg tego przepisu. Ciasto wyszło rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPieke wlasnie,ciekawe czy wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńa co to jest masa jajeczna? czy to poprostu zmieszane jajko czy moze jakos wczesniej ubite?
OdpowiedzUsuńMasa jajeczna to te jajka ubite z cukrem i olejem.
OdpowiedzUsuńpieke juz ponad godzine i caly czas plynne w srodku:( co zrobiłam nie tak;/?
OdpowiedzUsuńNie wiem ciężko mi powiedziec bo nie wiem jak robiłaś
Usuńmoże za niska temperatura.
U mnie niestety wyszedł zakalec :( Jakieś porady żeby następnym razem tego uniknąć?
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj. Wyszło pyszne:) Żaden zakalec.
OdpowiedzUsuńSzpinak zblędowałam z olejem.
Najpierw zmiksowałam białka, później dodałam żółtka a na końcu dodałam cukier. Wyszła gęsta, puszysta masa.
Śmietana i mascarpone x 2.
DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS
Upiekłam dzisiaj ciasto a na jutro jest mi potrzebne czy mam dzisiaj przełożyć ciasto śmietaną czy dopiero jutro. Czy ono ma się przegryźć P.s. ciasto wyszło super zielone smak szpinaku jest lekko wyczuwalny
OdpowiedzUsuńciasto jest bardzo proste bardzo smaczne i pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam ciasto jest pyszne ,no ale już tyle razy robiła ze zbrzydlo wiec zamiast szpinaku dałam orzechy pokruszone i rodzynki zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńCiasto robi piorunujące wrażenie. Niedługo spodziewam się nalotu przyjaciół więc chyba ich uraczę tym wypiekiem. Mam tylko nadzieję, że mi się uda. WOW nie mogę wyjść z podziwu.
OdpowiedzUsuńCzy cale jajka ubijać z cukrem czy najpierw ubić białka a później dodać żółtka i cukier?
OdpowiedzUsuńczy cale jajka zmiksować z cukrem czy najpierw ubić białka a później dodać żółtka i cukier?
OdpowiedzUsuńDlaczego chcecie sobie utrudniać? Cale jajka tak jak w przepisie jest napisane.
OdpowiedzUsuńCZY MOZE BYC BEZ BENDERA
OdpowiedzUsuńSuper przepis wszystko wyszlo jak nalezy. Idealne proporcje. I fakt zblendowany szpinak daje super kolorek.
OdpowiedzUsuńJadłam na weselu i jest przepyszne!! Czas chyba zrobić go samemu czytając przepis nie jest skomplikowany :) czyli taki jak lubię :) co można dać zamiast granatu? :)
OdpowiedzUsuńa czy można użyć świeżego szpinaku?
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie laika czy zoltka i bialka osobno? A potem polaczyc?
OdpowiedzUsuńA do masy można dodać jogurt grecki?
OdpowiedzUsuńja mam takie pytanko
OdpowiedzUsuńco to ejst ta masa jajeczna bo mam w planie zrobic to ciasto
zabieram się do pieczenia
OdpowiedzUsuńdzien dobry a gdyby do masy dodac mascarpone? ;)
OdpowiedzUsuńczy białka lepiej przed miksowaniem ubić oddzielnie?????
OdpowiedzUsuńZrobiłem cisto według przepisu, szpinak odcisnąłem przez gazę bardzo mocno, był suchy, nie blendowałem i nie dodawałem oleju, po wyciągnięciu z piekarnika opadło, było niedopieczone i bardzo mokre, w piekarniku było 1godz 10 min, robiłem 3 razy i za każdym razem jet to samo, co może być przyczyną ?
OdpowiedzUsuń