wtorek, 25 listopada 2014

udka z mandarynkami, miodem i musztardą




Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i  miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni.

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • sok z jednej mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku. 

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up